top of page

Barista hakkında her şey

Barista, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden biri ve trend meslekler arasında yerini hızla almaya devam ediyor. Filtre kahve, espresso kahve seçeneklerinin yaygınlaşması ile birlikte yeni nesil kahve dükkanlarının sayısı giderek artıyor. Açılan bu modern dükkanlar, bizleri baristalar ile tanıştırıyor ve onların yaptıkları işleri gözlemleyerek yakından tanıma fırsatını sunuyor. Büyük bir merak uyandıran ve insanların ilgi odağı olan baristalar, aslında kahvenin sihirbazlarıdır ve her kahve dükkanında bulunması gereken, espresso gibi kahveleri özel metotlarla hazırlayan usta kişilerdir.

 

Barista kime denir?

Baristalık çağımızın popüler ama bir o kadar da yetenek ve bilgi gerektiren zor mesleklerinden biridir.

Klasik kahve çeşitleri, genç ve çalışan orta yaş grubuna mensup insanlar arasında yerini yavaş yavaş filtre kahve, espresso, macchiato, colombian filtre kahve gibi yeni nesil kahvelere bırakıyor. Farklı tat ve aromaları ile özel filtre kahve bardakları eşliğindeki göze hitap eden sunumları onları klasik anlayışın çok ötesine taşıyor. Bu özgün kahve dünyasında farklı çekirdek kahve özleri ile buluşanlar, bu seçimleri alışkanlığa dönüştürüyor. Bu alışkanlıkların kazanılmasında ise barista en etkili isim.


Barista; espresso, latte, cappucino, filtre kahve, arabica kahve gibi özel ve çokça tüketilen kahveleri profesyonel olarak hazırlayan ve sunan kişidir. İtalyancadan dilimize geçen barista, İtalyanca’da barmen olarak ifade edilmektedir. Kahve kültürü bakımından zengin bir ülke olan İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara ise bariste denilmektedir. Çayın en yakın rakibi olan kahve, dünyada yayılan kahve kültürü ile beraber ülkemizde de ön plana geçmiş ve baristalık aranan meslekler arasında yükselişe geçmiştir.


Baristaların öne çıkan özellikleri nelerdir?

Baristalar, parçası olduğu kahve dükkanının önemli bir iş yükünü üzerine alan ve bu sorumlulukları başarı ile yerine getiren yetenekli kişilerdir. Kahve çekirdeklerini iyi tanıyan ve onların dilinden anlayabilen, hangi kahve çekirdeklerinin hangi kahve türleri için ideal olacağı bilgisine sahip, kahve tat ve aromalarını istenildiği gibi ortaya çıkarabilen profesyonel bir hizmeti kahve severlere sunarlar. Kahve makinelerini başarı ile kullanabilen ve kullandıkları aksesuarları sürekli güncel tutan kişilerdir.

 

Baristalık nasıl öğrenilir?

Barista olmak isteyen kişilerin, bu işi alaylı olarak gözlemleyerek ve sadece pratik yaparak öğrenmeleri yeterli değildir. Mutlaka barista olmak için gereken çeşitli eğitimleri almaları gerekmektedir. Barista olmayı hedefleyen kişiler için baristalık özel kursları açılmakta ve sertifika programları düzenlenmektedir. Bu kurslara ve programlara katılanlar, kursun içeriğindeki eğitimleri başarı ile tamamlayarak ve kendilerinden istenilen gereklilikleri yerine getirerek bu özel kurs ve programları bitirebilirler ve barista ünvanını kazanabilirler.

 

Baristalık, bilgi ve yetenek gerektiren özel bir meslektir. Aynı zamanda son derece zor olan ve insanlarla iyi bir iletişim gerektiren bu mesleği kariyer amaçlarında seçen kişilerin, barista olmadan önce de eğitimlerde çalışkan ve disiplinli olmaları beklenmektedir. Barista olmak ve baristalık mesleğinin inceliklerini, kapsamını öğrenmek isteyenler kayıt oldukları kurs programlarını başarılı olarak tamamlamalıdır. Kurs tarafından yapılan ilgili sınavlardan geçer not alınmalıdır. Sınavlarda alınan başarı akabinde baristalık programı kursiyerleri, baristalık belgelerini almaya hak kazanırlar.


Baristalık eğitiminin kapsamı

Barista olabilmek için kursa giden kişiler, temel ve ileri düzey olmak üzere iki farklı eğitim alabilmektedirler. Temel seviyede verilen baristalık eğitiminde kahveye ilişkin tüm detaylar uzman eğitmenler tarafından öğretilir. Kurs programı kahvenin tarihçesi ile başlar. Kahve çekirdekleri, kahve kavurma metodları, kahve kavrulma dereceleri, kahve gövdesi, kahve aromaları, kahve lezzet notaları, öğütülme metodları, işlenmesi gibi önemli bilgiler örneklemelerle aktarılır.

Bu bilgiler ile birlikte kahve bazlı içeceklerin hazırlanmasına dair temel bilgiler sunulur. Espresso başta olmak üzere bütün kahve bazlı içeceklerin hazırlanması ile ilgili temel bilgiler verilir. Baristalık eğitiminde kahveye ilişkin bilgiler anlatılırken dünya çapında kullanılan bir çok kahve makinesinin kullanımları detaylı olarak anlatılır. Kahve demleme, süt köpürtme, su ısıtma gibi niteliklere sahip makinelerin kullanımına ilişkin bilgiye vakıf olan baristalar, bu özel kahve makinelerinin temizliği ve bakımı konusunda da bilgiler ve pratikler ışığında deneyim kazanırlar.

Baristalık eğitiminde kahve içeceklerinin yapımını ve hazırlama aşamalarını, kahve makinelerinin kullanım yöntemleri ile birlikte öğrenen baristalar, kahve sunumları alanında da eğitimler alırlar. Kahvenin hazırlanması kadar sunulması da son derece önemlidir. Günümüzde latte art denilen sanatın baristalar tarafından ustalıkla uygulanabilmesinin temelinde bu kurslarda alınan sunum eğitimlerinin kuşkusuz etkisi görülmektedir. Profesyonel barista eğitimi, 54 saatlik bir eğitim olup, bu eğitimin 40 saatini yoğun pratik eğitimler içermektedir.

bottom of page