top of page

Çekirdek kahve çeşitleri nelerdir ?

Kahve (Coffea), dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Aynı zamanda yüksek seviyede antioksidan ve faydalı besin maddeleri içermesi sayesinde oldukça sağlıklı bir içecektir. Tatlı sohbetlerin, misafir ağırlamanın ve güne zinde başlamanın odak noktasıdır. Severek içtiğiniz kahvenin nasıl üretildiğini ve elde edildiğini öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.


Kahve Nedir?

Kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinden tropik çalı türlerine, bu türlerin tohumlarına ve tohumlarından hazırlanan içeceğe kahve denir. Yani günde en az bir fincan içtiğimiz filtre kahve veya Türk kahvesi, bu kahve ağacının çekirdeklerinden elde edilir.

Kahve ağacının normal boyu 8-10 metreyi bulabiliyor. Endüstriyel üretim teknikleri nedeniyle ağaçların 2-3 metreye kadar büyütülmesine izin veriliyor. Kahve ağacın yaprakları sürekli yeşildir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derecede nem gibi özellikler gerekir.

Kahve üretimi yapan ülkelerde yıllık hasat vardır. Fakat Kolombiya’da ağaçlar her yıl iki defa çiçek açtığı için yılda iki defa hasat alınır.. Ağaçtan toplanan çekirdek kahve kavrulup, öğütülüp, harmanlandıktan sonra ortaya çıkan toz, su, süt gibi sıvılarla pişirilerek muhteşem tadıyla önümüze gelir.


Kahve çekirdeği türleri nelerdir?

Çok sayıda kahve çekirdeği çeşidi olsa da dünya kahveleri içinde en çok rağbet gören iki türü bulunuyor. Bunlar; arabica kahve (Coffea Arabica) ve robusta kahve çekirdeği (Coffea Robusta )çeşitleridir. Bu kahve çekirdeği çeşitleriyle birlikte daha az bilinen ve tüketilen Liberica ve Excelsa kahve çeşitleri de bulunuyor.

Kahve üreticileri, hem suda çözülebildiği hem de kahveyi yüksek standartlara tabi tutmadan ucuza mal ettikleri için Robusta türünü tercih ediyorlar. Tüketiciler de yumuşak içimi, ağızda bıraktığı aromatik tat ile yetiştirilmesi daha zor olan arabica türünü tercih ediyorlar.

1.Arabica kahve çekirdeği çeşidi

Tarımı yapılan ilk kahve türüdür. Kökeni Etiyopya ve Güney Sudan’a dayanıyor. Günümüzde daha ziyade Latin Amerika’da yetiştirilir. Dünya kahve endüstrisinin %60’sından fazlasını arabica çekirdek kahve karşılıyor. Kafein oranının düşük, yumuşak bir içim tadı olması nedeniyle en iyi kahve çeşidi olarak tercih ediliyor.

Arabica kahvenin özellikleri;

  • Yüksek rakımlarda yetişir. Hastalıklara karşı daha dayanıksızdır ve yetiştirilmeleri çok zahmetlidir.

  • Çekirdeklerin görünümü oval yapıdadır.

  • Çekirdekleri yumuşak içimlidir, damakta meyve aromalı bir tat bırakırlar.

  • Kafein oranı daha düşüktür.

Arabica Kahvenin Faydaları;

  • Antioksidan bakımından zengindir.

  • Uyanık kalmanıza ve konsantrasyonunuzu korumanıza yardımcı olan kafeini içerir.

  • Düşük kalorilidir.

  • Çeşitli vitamin ve minerallerden az miktarda da olsa içerir.

  • Cilt bakım ürünlerinde kullandığında yararlı sonuçlar verebilir.

2. Coffea Robusta kahve çekirdeği çeşidi

Canephora kahve bitkisinin tohumlarından elde edilen bir kahve türüdür. Bu türün en büyük üreticisi Vietnam’dır. Bu ülkeyi Endonezya, Hindistan ve Doğu yarım küre Afrika ülkeleri takip ediyor. Aşırı kafein içermesi ve sert bir damak tadı bırakması nedeniyle genellikle hazır kahve ve espresso karışımlarında kullanılıyorlar. Bazı üreticiler de robusta kahvesinin içine belirli oranda arabica kahve karıştırarak daha yumuşak bir içim elde ediyorlar.

Robusta kahvenin özellikleri;

  • Robusta çekirdekleri doğa şartları ve iklim koşullarına daha dayanıklıdır. Doğa koşullarına daha dayanıklı olmaları ve düşük rakımlarda yetiştirebilmeleri daha fazla ürün vermelerini sağlar.

  • Tat çetelesinin azlığı, sert topraksı tadı ve kolay yetiştirilebilir olması nedeniyle arabica kahveden daha ucuzdur.

  • Çekirdekleri daha yuvarlaktır.

  • Robusta çekirdekleri, sert ve yoğun, damakta genelde topraksı tat bırakır.

  • Kafein oranı daha yüksektir. Bir fincan robusta kahvede, bir fincan arabica kahvesinden iki kat daha fazla kafein ve şeker bulunur.


Kahve makineleri

Hala eski kültürü yaşatmak adına evlerde veya ticari işletmelerde közde ve bakır cezvelerde kahve sunumu yapılsa da, kahve endüstrisi bize yeni kahve makineleri sunuyor. Atalarımızdan ve büyüklerimizden gördüğümüz bakır ve benzeri cezveler nostalji olmaya doğru gidiyorlar. Evlerde kullandığımız kahve makineleri daha pratik ve amatör makinelerdir. Günümüzde artık cafe, restaurant ve kahve dükkanlarında daha profesyonel ve öğütücülü filtre kahve makinesi kullanılıyor. Bu filtre kahve makineleriyle birlikte macchiato ve espresso kahve makineleri de yer alıyor.


Güne kahveyle başlamak

Amerika ve Avrupa’nın güne kahveyle başlama alışkanlığı bizim de günlük alışkanlığımız haline geldi. Özellikle çalışan kesim, çay yerine, güne zinde ve uyanık başlayabilmek için bir fincan kahve içer oldu. Bunun için de bu kişiler çay demlemekle zaman kaybetmek yerine filtre kahve makineleri, espresso makineleri satın alıyorlar.

Kahve makinesi satın almayı tercih etmeyenler ise french press kahveleri ve bardakları kullanıyorlar. Filtre kahve çeşitleri her türlü market ve kahve dükkânlarında satılıyor. Yumuşak içim seviyorsanız alacağınız kahvenin paketinde 100 arabica kahve yazmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer tadının biraz daha sert ve sizi ayağa kaldıracak türden istiyorsanız robusta kahve ile karışımını tercih edebilirsiniz.


Filtre kahveyi nasıl içiyorsunuz?

Robusta kahvenin daha sert, yoğun kafeinli ve şekerli; arabica kahvenin ise daha az kafeinli ve yumuşak içimli olduğunu belirtmiştik. Herkesin zevki ve damak tadı farklı olduğu için sizin de farklı bir kahve tercihiniz olabilir.

Uyku mahmurluğundan çabuk ayılmak, günün koşuşturmasına hazırlıklı olmak için güne sert ve sade bir kahveyle başlayabilirsiniz. Yumuşak içimden hoşlanıyorsanız, kahvenizi sütle yumuşatabilir veya şekerle tatlandırabilirsiniz.

Kahve lezzetini daha da eyifli hale getirmek için kahvenizin yanına, çikolata, kurabiye ekleyerek kendinizi şımartabilirsiniz.

bottom of page