top of page

Filtre kahve çeşitleri nelerdir ?

Farklı seçenekleri ile kahve, günümüzün en fazla kullanılan içecekleri arasında yer almaktadır. Filtre kahve de bu bağlamda sıkça tüketilen bir kahve çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kahvenin popülerliği, yeni nesil kahve dükkanları açıldıktan sonra artmaya başlamıştır. Bundan sonra çok sayıda insanın hayatına girmeyi başarmış ve en sık araştırılan kahve türleri arasındaki yerini almıştır.

Filtre kahvenin genellikle espresso kahve ile benzetildiği yorumlara rastlanabilmektedir. Ancak bu iki kahve türü birbirinden oldukça farklılık göstermektedir. Bu bağlamda espresso, filtre kahveye nazaran ağızda daha aromatik bir tat bırakmaktadır. Bunun yanı sıra asit oranları karşılaştırıldığında da filtre kahve içerisinde daha az asit bulunduğu bilinmektedir. Ancak, filtre kahvenin bitiminde alınan tat daha sert olarak tarif edilmektedir.

 

Filtre kahve nedir?

Filtre kahve, ismini hazırlanma biçiminden alan bir içecek türüdür, aslında damla demleme yöntemini içeren bir anlatım biçimidir. Daha detaylı bir açıklama yapmak gerekirse filtre kahve için “öğütülmüş kahve çekirdeğinin sıcak suda demlenmesi”de denilebilir. Bu kahve demlendikten sonra, farklı özellikteki filtrelerden süzülerek posadan ayrılmakta ve içime de hazır hale getirilmektedir.

Filtre kahvenin bulunuşu, yakın sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Bu bağlamda filtre kahve, ağıza kahve telvesi gelmesinden rahatsız olan bir kimse tarafından 1900’lü yılların başında bulunmuştur. Bu buluştan ilham alan üreticiler ise filtre kahveyi geliştirmiş ve günümüzdeki haline taşımayı başarmıştır.

 

Filtre kahve çeşitleri nelerdir?

Filtre kahve başlığı altında toplanan çok sayıda çeşit bulunmaktadır. Filtre kahvenin en yaygın bilinen çeşitleri ise; Brezilya, Guetemala, Kenya ve Afrika olarak sıralanmaktadır. Bu kahvelerin tümü farklı bir içime ve aromaya sahiptir.

Brezilya ve Guatemala filtre kahvelerinin her ikisi de yumuşak içimli olma özelliğindedir. Ancak bu iki kahve aroma açısından birbirinden ayrılmaktadır. Brezilya kahvesinin aromasında hafif bir fındık tadı bulunmaktadır. Guatemala kahve çeşitinde ise bir miktar asit tadı alınmakta ve aroma olarak da kakao benzetmeleri yapılmaktadır.

Kenya ve Afrika filtre kahveleri, Brezilya ve Guatemala kahvelerine göre daha yoğun ve keskin bir içime sahiptir. Her iki kahvenin de meyveye benzer aromalar içerdiği dikkat çekmektedir. Kenya kahvesinin tadının daha çok turunçgillere kaydığı belirtilmektedir.

 

Filtre kahve nasıl yapılır?

Filtre kahve, isteğe bağlı seçilebilecek farklı ekipmanlar ile içime hazırlanabilmektedir. En fazla kullanılan ekipmanlar french press ve filtre kahve makinesi olarak sıralanmaktadır. Bugünlerde neredeyse her evde french press kahveleri hızlıca hazırlanmakta ve tüketilmektedir. Bu şekilde demlenecek filtre kahveler için gerekli miktar, bir kişiye 15 gram kahve ve 300 mililitre su olarak detaylandırılmaktadır. French press içerisine konulan kahvenin demlenmesi içinse yaklaşık 4 dakikalık bekleme süresi yeterli sayılmaktadır.

Filtre kahveden elde edilebilecek tat üzerinde farklı faktörler etkili olmaktadır. Bu bağlamda; filtre çeşidi, kahve makinesi ve çekirdek kahvenin tadını doğrudan etkilemektedir. Kahve makinesi almak isteyenlerin rahat bir içim için özellikle filtre kısmını dikkatli bir şekilde incelemesi gerekmektedir.

 

Filtre çeşitlerinin kahveye etkisi nedir?

Filtre kahve yapılırken, farklı içeriklerden oluşan filtreler kullanılabilmektedir. Kullanılan filtreler; metal, kağıt ve bez olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Filtre kahveden alınmak istenen tat kişiye bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple de filtre kahve için en doğru seçenek olarak herhangi bir filtre çeşidi gösterilememektedir. Ancak filtrelerin kullanıldığı ekipmanlar aşağıdaki gibi ayırt edilebilmektedir.

- Metal filtreler; french press, bodum dripper ve bazı filtre kahve makineleri içerisinde kullanılır.

- Kağıt filtre, v60 filtre kağıdı olarak da bilinir ve aeropress, chemex ve bazı makinelerde kullanılır.

- Bez filtre, yalnızca syphon içerisinde kullanılır.

Filtre kahvede kullanılan filtre çeşidine göre ağızda farklı aromalar kalmaktadır. Buna göre metal filtre kullanılan kahvelerin ağızda daha yoğun bir tat bıraktığı kabul edilmektedir. Bunun sebebi ise metal filtrelerin, kağıt kahve kadar iyi bir süzgeç olmamasıdır. Metal filtrede demleme yapılırken yağ ve kahve parçacıkları birbirine karışmaktadır. Kağıt filtre ile yapılan demlemede daha beyaz bir kahve içimine erişilmektedir. Bez filtrede ise filtre kağıdı benzer şekilde çoğu alkoloid filtrelenmekte ve kahvenin doğal yağları içeri hapsedilmektedir. Bu yüzden de daha nitelikli kahve elde edilmektedir.

 
Filtre kahvenin sağlık açısından etkileri nelerdir?

Filtre kahve yapımı oldukça pratik olan ve insan sağlığı açısından da belirgin faydaları bulunan bir kahve çeşididir. Bu bağlamda sağlıklı bireylerin gün içerisinde şekersiz olmak kaydıyla üç fincana kadar filtre kahve içmesi tavsiye edilmektedir. Filtre kahvenin vücut için ilk faydası ruh halinin düzelmesine ve hafızanın güçlenmesine destek vermesidir. Çünkü bu kahvenin içerisinde bulunan psiko-aktif maddeler beyine ulaştıktan sonra burada dopamin ve noradrenalin salgılanmasına destek vermektedir.

Filtre kahve, zayıflamak isteyen kişilerin diyet listesinde baş sıradadır. Filtre kahvenin metabolizmayı hızlandırdığıı ifade edilmektedir. İyi bir antioksidan olarak bilinen filtre kahvenin, besin değeri de oldukça yüksektir. Buna göre bu kahve içerisinde; B grubu vitaminler, magnezyum ve bol miktarda potasyum yer almaktadır.

Düzenli kahve tüketiminin kalp rahatsızlıklarının oluşma riskini düşürdüğü belirtilmektedir. Filtre kahvenin de kalp hastalıklarına yakalanmayı önlediği yorumuna varılmaktadır. Bunun dışında, filtre kahveler idrar söktürücü olarak da kabul edilmektedir. Bu sayede vücutta biriken bakterilerin atılmasına da destek vermektedir.

bottom of page