top of page

Kahve çekirdeği nasıl öğütülür ?

İyi bir kahve için kahve öğütme şekline çok dikkat etmek gerekir. Çekirdek kahve öğütülürken farklı makineler kullanılır, kahve farklı kalınlıklarda öğütülebilir. Kahvenizi hazır öğütülmüş alabileceğiniz gibi evinizde kullandığınız kahve öğütücüleriyle de kullanımınıza göre öğütmeniz mümkündür.

Gerçek anlamda kaliteli bir kahve keyfi elde etmek ve kahvenin tüm lezzet tonlarına ulaşmak için aşağıdaki  üç önemli konuya dikkat etmek gereklidir.

 

1.) Kahve çekirdeklerinin homojen olarak öğütülmesi

İrili ufaklı olmadan kahvelerin homojen olarak öğütülmesine dikkat edilmelidir. Kahve tanecikleri su ile temas ettiği yüzeyde,

- kahve aroması

- lezzet tonlarını

- kahve keyfini suya aktarır.

Kahve tanecikleri gerekenden ince olduğunda temas ettiği yüzey artar. Bu da acı bir tat vermesine neden olur. Tam tersi kahve tanecikleri olması gerekenden daha kalın olura temas ettiği yüzey azalır. Bu da kahvenin daha yavan olmasına neden olabilir. Bu nedenle öğütülen bütün kahve taneciklerinin aynı büyüklükte olması daha lezzetli bir için elde etmenize imkân verecektir.

 

2.) Kahve öğütme makinaları

Piyasada farklı özellikte ve markalarda öğütücülü kahve makinesi çeşitleri bulunur. Bu makineler iki farklı öğütme tipinde sunulmaktadır.

A. Bıçaklı kahve öğütme makinesi: Piyasadaki en yaygın kahve değirmenleri bu tiptedir. Fiyat konusunda uygun alternatifler bulunabilir. Kahve keyfi konusunda hassas olanlar için ise çok tavsiye edilmez. Çünkü bıçaklı makineler kahve çekirdeklerini irili ufaklı farklı boylarda öğütür.. Tam homojen bir öğütme derecesi bıçaklı makinelerde daha zor olabilir.

B. Dişli kahve öğütme makineleri: Fiyat olarak bıçaklı makinelere göre daha pahalıdır. Ancak kahve çekirdeklerini çok daha homojen bir şekilde öğütür. Dişli makineler ile çekilen kahveler iyi ve kaliteli bir kahve deneyimi sağlar.

 

3. Demleme yönetimine en uygun öğütme şekilleri

Önce kaliteli kahve çekirdeklerini seçer, sonrasında kahve öğütme makinesi satın alırsınız sıra kahve demleme yöntemlerine uygun bir şekilde öğütme derecesi elde etmeye gelir.. Bu kısım keyifli, nitelikli kahve elde etmek için çok önemlidir. Kahve çekirdeklerinizi demlemek istediğiniz yönteme uygun olarak öğütmelisiniz.

A. French Press

Adı French Press olsa da Fransızlara ait bir demleme metodu değildir. Özellikle kahve tadımında kullanılan cold brew ve cupping yöntemi için bu şekilde öğütme yapılabilir. Öğütme şekli 1500 mikron olmalıdır. Espro gibi kağıt filtre takılabilen french presler daha da ince öğütme yapabilir. Öğütücü kaliteli değil ise bu öğütme metodunda çok fazla toz çıkabilir.

B. Chemex / Clever

Ülkemizde pek rastlanmasa da amatör demlemelerde bile kaliteli sonuçlar veren immersiyon demleme aygıtı için bu şekilde öğütme kullanılabilir. Bu alanda öğütme inceliği 1100 mikron olmalıdır.

Chemex manuel pour- over yöntemi ile cam bir kapta demlenir. Bu cam kap modern zamanların en iyi dizayn edilmiş ürünlerinden sayılır. Üst kısmına kağıt filtre yerleştirilir. Sonrasında içine kahve koyulur. Yuvarlak yavaş hareketler ile eklenen sıcak su arada beklenerek demleme oluşturur.

C. Filtre Kahve/ Pour Over/ Syphon

Farklı demleme metotları arasında yer alan v60, syphon, makine kahveleri, woodneck, kalita wave, bee house için bu metod kullanılabilir. Düz filtreye sahip olanlarda daha kalın öğütmek gerekli olabilir. Syphon için biraz daha inceltebilirsiniz. Suyun akış hızına göre ayarlanabilir. Öğütme inceliği 500 ile 750 mikron aralığında olabilir.

Filtre kahve öğütülmüş kahve üzerine su dökülerek demlenir. Demlemede french press, makine ya da filtre kağıdı kullanılabilir. Elde edilen kahvede kullanılan metot ile adlandırılır. Hario V60 manuel pour over tekniği ile kullanılır. Farklı materyallerden yapılabilir. En önemli özelliği v60 filtre kağıdı kullanılmasıdır. 60 derecelik açısı ile filtre yerleştirilir.

D. Aeropress

En sevilen demleme metodu Aeropress için kesin bir öğütme olmasa da farklı şekil ve filtrelerde kullanılabilir. Bu kısımda tercih edilen öğütme derecesi 500 mikrondur. Bu metotta Türk kahvesinden en kalın öğütme metotlarına kadar farklı şekiller bulunur. Aeropress kahveden farklı lezzetler almak için kullanılır.

Aeropress öğütme şekline, istenen sertliğe ve kahveye göre 10- 50 saniye içinde demlenir. Piston tüpün içine bastırılır. AeroPress kağıt filtreler ve ince metal filtreler kullanılır.

E. Moka Pot

Öğütme derecesi 350 mikron aralığında yer alır. Moka pot oldukça basit bir mekanizmaya sahiptir. Lezzet olarak ise oldukça keyifli sonuçlar veriyor. Moka pot demlenirken alt hazneye su doldurulur. İkinci bölümüne kahve sıkıştırılmadan eklenir. Üst kısmı da yerleştirildikten sonra demlemeye bırakılır.

F. Espresso

Öğütme derecesi 250 mikron olan bu metod ile white moka öğütebilirsiniz. Bu alanda en önemlisi öğütme aşamasında doğru sürede, doğru su basıncı ve doğru sıkıştırma ile kaliteli kahve alabilmektir. Koyu kavrulmuş Türk kahvesi kadar olmasa da ince çekilen espresso, İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.

G. Türk Kahvesi/ Cezve- İbrik

Öğütme derecesi 50 ile 100 mikron arasında yer alan Türk Kahvesi, bir fincan kahveden öte bir keyiftir. Bastırdığınızda parmak izi çıkıyor ise istenilen kıvama gelmiştir. Türk Kahvesi için ne kadar ince öğütülürse o kadar lezzetli bir içim elde edersiniz.

Kahvenin topraktan fincana her aşaması büyük önem arz eder. Kaliteli kahve seçimi kadar kaliteli bir öğütücü edinmek de  evde kahve demlemek için önemli bir kriterdir. Genel olarak kabul gören öğütme boyları bu standartlarda yer alır. Ancak en iyi öğütme derecesini bulmak için baz alabileceğiniz en iyi referans kendi damak tadınızdır. Bunun içinde bolca deneme yapmanız önerilir.

bottom of page